Projeksiyon Cihazı Nedir?

Projeksiyon Cihazı Nedir 
 
Projeksiyon cihazı, içinde bulundurduğu lamba (ışık kaynağı) sayesinde, harici bir kaynaktan (bilgisayar, medya oynatıcı vs) aldığı video sinyalleri aracılığıyla elektronik ve optik donanımlar kullanarak ışığı filtre eder veya polarizasyonunu değiştirerek görüntü oluşturur. Işık kaynağı (lamba), lens ve elektronik elemanlardan oluşur. CRT, LCD, DLP gibi farklı görüntü elde etme teknolojilerine göre adlandırılır.

Projeksiyon Cihazında Görüntünün Oluşum Aşamaları
 
 
-Işık kaynağından yola çıkar
-Yoğunluk ayarlayıcı filtrelerden geçer
-Renkler ayrıştırılır
-Ayrıştırılan renkler yansıtılır
-Birleştirici tüpte toplanır ve prismada son şeklini alır
-Lens yardımıyla yansıtılır.

Burada renklerin ayrıştırılmasında, ışığın lense yansıtılmasında farklı teknolojiler kullanılır, yada renklerin kaç kontrolcü ile ayrıştırıldığına göre teknolojiler yeni adlar alır.
 
Projeksiyon Cihazını tanımak için kullanılan teknolojileri bilmek gerekiyor. Ancak teknolojiler arasındaki farkı anlamak için bazı temel bilgiler edinmemiz gerekiyor.
 
Piksel Mantığı
 
Tüm görüntü elde ettiğimiz cihazlarda olduğu gibi projeksiyon cihazında yansıttığımız görüntü piksellerden oluşur. Piksel dijital olarak işlenmiş en küçük parçadır. İşlenmiş binlerce hatta milyonlarca piksel görüntüyü oluşturur. Bir resmi açtığımızda zoom yaparsak pikselleri rahatlıkla görebiliriz, her piksele ilgili renkler işlenir ve birleşmesinden görüntü oluşur.
 
Piksel Nedir 
 
 
Projeksiyon Cihazlarının Temel Özellikleri
 
1 - Görüntüleme teknolojisi
 
Pikselleri oluşturma yöntemimize göre farklı teknolojiler geliştirilmiştir. LCD, DLP teknolojiler gibi...
 
Dlp Projeksiyon Cihazı Lcd Projeksiyon Cihazı
 
 
2 - Çözünürlük
 
Bir projeksiyon cihazındaki en önemli özelliklerden biridir. Yatayda ve dikeyde kaç piksel olduğunu bize söyler... Piksel sayısı arttıkça görüntü kalitesi ve ayrıntılar o kadar artar. Full HD dediğimiz cihazlar 1920x1080 adet pikselden oluşur. Günümüzde 4K yada Ultra HD denilen teknolojiler Full HDx4 diyebiliriz yani 7680x4320 adet pikselden oluşur.
 
3 - Işık Gücü, Parlaklık, Brightness
 
Işığın olmadığı yerde görüntü oluşamaz, her projeksiyon cihazında kaynak olarak lamba kullanılır. Beyaz ışık prizma deneyinde olduğu gibi gökkuşağı renklerine ayrıştırılabilir... Ortamın karanlık-aydınlık durumu, projeksiyon ile perde arasındaki mesafe, perdenin boyutu, projeksiyon cihazı seçiminde rol oynayan önemli faktörlerdir ve buradaki değişkenler ışık gücüne karar vermenizde etkili olur.
 
Işık Gücü Kontrast 
 
 
4 - Kontrast
 
Kontrast renkler arasındaki zıtlık anlamına gelir, projeksiyon cihazı içerisindeki renk işlemci donanımları, prizmatik donanımlar, membranlar görüntü kalitesini belirler. Yüksek kontrast kırmızı bir elmayı ne kadar doğal tonlarında görebileceğinizi gösterir. Yada ekranda siyah olması gereken alanların ne kadar siyah olacağını gösterir. Yüksek kontrast ışık yansımalarını engeller ve koyu siyahların oluşmasını sağlar.
 
 
 
Projeksiyon cihazlarının farklı özelliklerde sesi alacak, görüntüyü aktaracak girişleri mevcuttur. Yakın zamana kadar mutlaka harici bir kaynak (bluray oynatıcı, ps3, medya oynatıcı) isteyen projektörler, şimdilerde USB'den direk oynatabildiği gibi dahili hafızası olan modeller de mevcuttur. Hoparlörü sayesinde ses çıkışı da alabilirsiniz.
 
Ayrıca projeksiyon cihazları kullanım alanına göre farklı ek özellikler de içerebilir, örneğin okullarda akıllı kalemiyle birlikte akıllı tahta işlevine sahip projektörler olduğu gibi, konferans salonlarında değiştirilebilir lense sahip projektörler de kullanılabilir. Ultra kısa mesafe, kısa mesafe projeksiyon cihazları yakından büyük ekran almak isteyen kullanıcılar için uygundur.
 
BoyutDijital.com sitemizde sağ blokta yer alan kategoriler ve filtre seçenekleri sayesinde aradığınız projeksiyon cihazına rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
 
Projeksiyon Cihazları Kategoriler Projeksiyon Cihazı Filtreleme
 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.